La dem slippe å være helter!

I dag føler jeg for å komme med en aldri så liten påminnelse til samtlige voksne mennesker der ute. En påminnelse om et ansvar, som mange vil hevde er en selvfølge, men som fortsatt ser ut til å være avglemt. Et ansvar alle voksne mennesker har, ovenfor alle barn.

La meg først starte med å fortelle litt om meg selv som barn. De som kjenner meg, vet at jeg hadde det tøft. At mine nærmeste omgivelser ikke ga grunnlag for en sunn, trygg og frisk utvikling. At mine utfordringer som barn, førte til mange av plagene jeg har nå som voksen. Jeg har snakket åpent og ærlig om det å leve med angst og depresjon, som følge av en oppvekst preget av frykt, ydmykelse og håpløshet.

Det som kanskje ikke er like kjent, et hvor mye jeg som barn, strevde med å være meg. Jeg sa og gjorde ofte ugjennomtenkte, dumme ting. Jeg passet aldri helt inn, hverken i familien eller i vennegjengen. Jeg ble ledd av, gjort narr av, baksnakket og utestengt av andre barn. Jeg ble ansett som overdramatisk av voksne på grunn av min kraftige måte å uttrykke følelser på. Dette førte igjen til at jeg ikke ble tatt på alvor, og problemene mine ble ofte bagatellisert og latterliggjort. Jeg slet med å bli hørt. Trodd.

Den jeg var ble rett og slett ikke gitt noen verdi, hverken av andre barn (som jeg på ingen måte klandrer for det!) eller av voksne. Jeg innså at den jeg var, rett og slett ikke var bra nok, så jeg begynte å kontrollere meg selv. Jeg kontrollerte hvordan jeg oppførte meg og hva jeg sa. Tanker og følelser ble overanalysert og renvasket, før de forlot hodet mitt. Jeg fratok meg selv mer og mer av min egen frihet til å være meg selv.

Denne adferden ble forsterket av alle de voksne rundt meg, som i større eller mindre grad innså hva de gjorde. Ett menneske så usikkerheten min og spilte på den, og gikk med viten inn for å knekke meg. Men hun er unntaket, og uten betydning i denne sammenhengen.

De som har en betydning i denne teksten er alle de som kunne og burde ha gjort noe, men som ikke gjorde det. Alle dem som med sin manglende handlingsevne bekreftet mine tanker om at jeg var feil, var til bry, var verdiløs. Alle dem som kritiserte måtene jeg som lite barn forsøkte å be om hjelp, i stedet for å hjelpe, og alle de som ikke turte å gjøre noe, fordi det ville bli ubehagelig for dem.

Alle de som hadde et ansvar som voksen, ovenfor meg som barn, men valgte å ignorere det, forsterket min overbevisning om at det var meg det var noe galt med. Hver og en av disse voksne deltok i å bryte meg ned, og for noen år siden var jeg overbevist om at jeg var fullstendig nedbrutt. Ødelagt.

Heldigvis klarte jeg å finne igjen en styrke i meg. En styrke som til tross for alt, sørget for at jeg aldri gikk helt i stykker. Den styrken var mitt indre barn. Den lille jenta som var sin egen livvakt, en kriger. Den lille jenta som var så uendelig sterk. Hun var en superhelt!

Jeg skulle bare så inderlig ønske at hun ikke hadde trengt å være det. Ingen barn skal behøve å være sin egen helt!

Jeg blir så ubeskrivelig lettet og takknemlig, hver gang min egen datter legger sin lille hånd i min, og søker min støtte. Hver gang noe er leit eller skummelt, så søker hun trøst hos meg eller faren sin, og jeg er så takknemlig for at hun vet at vi beskytter henne.

Hun er seks år, og prøver allerede ut sin egen selvstendighet, sin egen styrke. Men enn så lenge så er det oss hun skal støtte seg mest på, om noe rundt henne er galt. Da er det vi som skal lede vei. Vi som skal være sterke og kjempe eventuelle kamper.

Dette skal hun ta som en selvfølge. Det er ikke et privilegium hun har fordi hun er snill eller flink, eller fordi hun er heldig. Dette er hennes rett!

Det er hennes rett å være trygg. Hennes rett å vite at hun har noen som elsker henne og som bryr seg. Som trår til og gir støtte når det trengs, uten spørsmål, uten krav, og uten betingelser! Uansett hva hun sier eller gjør, uansett om hun blir gjort urett mot, eller er den som gjør urett, så skal hun vite at hun har noen i sitt hjørne. Vår kjærlighet og støtte skal være betingelsesløs. Urokkelig. Hun skal ikke behøve å være noen superhelt.

Og der ligger poenget i det jeg ønsker å minne alle oss voksne på:

Ingen barn skal være nødt til å være sin egen helt, vi skal være de heltene!

Barn har nok med å være barn, med alle de fantastiske, utfordrende, spennende og skremmende elementene det i seg selv medfører. Og det er vår jobb som voksne å sørge for at de har friheten til å være akkurat det.

Dette er ikke bare den enkelte foreldres ansvar ovenfor sitt eget barn. Dette er alle voksnes ansvar ovenfor alle barn!

Hver og en av oss, må innse at vi har et kollektivt ansvar ovenfor alle. Vi må vise at vi er her og at vi bryr oss. Vi må bli flinkere på å lytte til hva barn sier, så de føler seg hørt. Vi må sørge for å holde øynene og sinnene våre åpne, så vi klarer å se – selv det vi ikke ønsker å se. Vi må tørre å ta tak når vi ser at noe er galt, uansett hvor ubehagelig det måtte være. Og vi må sørge for at denne elementære omsorgen og støtten gis til samtlige barn, også de som av ulike grunner ikke passer helt inn, eller innfrir alt av forventinger.

Alle barn er så uendelig verdifulle, og det er det vårt ansvar å vise dem. Tørr å ta din del av det ansvaret!

– Ida W

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s